Bekiabálunk az erkélyről

2020. május 04. 00:00 - CharlesStatler

Karanténosztalgia 1: Írni és írni hagyni

typewriter-telephone-antique-old-3896626.jpg

Házunkba bezárva néhány olyan tárgy is előbukkan ami évek óta nem volt használatban. Ezen elindulva kezdtünk bele egy kétrészes nosztalgikus időutazásba.

A gondolatfolyamunkból előbukkanó, a közelmúlt szokásaihoz illő, már lassan feledésébe merülő akkor még teljesen tárgyakról beszélgetünk. Ezek mindegyikének a helyét átvette valami új, digitális szerkentyű amitől a világ kényelmesebbé és sajnos egysíkúbbá is vált. 

A múltkor jól megállapítottuk, hogy a rendrakás, régi dolgok – és ezáltal emlékek – előtúrása remek karanténprogram. Nem átalkodtunk hát belevetni magunkat a pincében és az emlékezetünkben létező technológiák, gépek és szokások felidézésébe.

A párizsi Pompidou Központban látni olyan kiállítást, amely az elmúlt 50-100 év techkütyüit (pl. írógép, vasaló, pda, ős-notebook, ős-mobilok) mutatja be. Ebben az a különös, hogy a tárgyak egy része közismert és könnyen felismerhető bárki számára, míg más részének a megértéséhez és használatához egy mai fiatalnak már gyorstalpaló kéne. Egyszerűen azért, mert teljesen eltűnt, kiváltotta valami hasonló, de teljesen más.

Legnagyobb csodálatunkat ez alkalommal a szövegszerkesztők érdemelték ki, amelyek lehetővé tették a pontatlan és gyakorlatlan írók számára is a gépelést anélkül, hogy minden ujjuk sajogna és a betűk balatoni hullámokat idézve hömpölyögnének rendezetlenül, át-átütve a margarétafejes írógép kalapácsocskái alatt. Minden tiszteletünk az írógép hőskorának gépíróié!

Szemelvények a tartalomból:

  • Letűnt korok hang- és adatrögzítő eszközei, illetve kapcsolódó szolgáltatásai, például az igazi hang-posta
  • Minden idők egyik bestsellere, a TDK 60 perc című albuma (kimaradt)
  • Kihalt szakmák: írógép- és töltőtollszerelő
  • Jellegzetes színek a múltból: iskolazöld és rettenetsárga
  • Régen minden jobb volt: iskolai berendezések különkiadás
  • A vulkánfiber bőrönd, illetve az úri szabók tündöklése és bukása: a piócás ember (Szilágyi István – nyugodjék békében) új ruhája

Kevésbé tech-edzett hallgatóinknak javasoljuk az adást kijegyzetelni, majd Wikipédián nyomozni az elhangzottakat.

Az adás folytatásában meg fogunk látogatni pár hasonlóan idejétmúlt technológiát, érdemes lesz visszatérni!

Új hallgatóinknak javasoljuk korábbi adásaink meghallgatását és a feliratkozást podcastunkra!

Követhetsz minket itt, Facebookon, LinkedInen vagy Twitteren.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zartosztalyon.blog.hu/api/trackback/id/tr5815657862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CharlesStatler · https://podcast.itworks.hu 2020.05.04. 09:24:24

Csodás időutazás a régi fiatalkorba.

kiskutyauto 2020.06.16. 17:01:39

Ez a posztot hol írtátok? New York-ban? Mert ott TÉNYLEG volt karantén... Magyarországon 1000 azaz ezer darab embert küldtek karanténba... a többiek úgy kábé 9 millióan NINCSENEK ÉS NEM IS VOLTAK karanténban, hanem kijárási korlátozás és járvány vészhelyzeti korlátozások alatt... Butaságokat nem kéne irkálni össze-vissza... nincs nem is volt (azt nem tudom lesz -) karantén az országban... A karantén az olyan, ahonnan, amíg az le nem jár NEM MEHETSZ KI! Tetszik érteni? Akárhogy dörömbölsz meg kiabálsz, max jönnek a zsaruk meg a mentők, de nem-mehetsz-ki... ilyenben van, aki írta ezt a posztot? NEM! Tehát marhaságot írt...

CharlesStatler · https://podcast.itworks.hu 2020.06.16. 17:03:21

„A karantén, vagy, ahogy a napokban többször is alkalmazott, még fenyegetőbben hangzó vesztegzár kifejezésnek több fokozata van. A legenyhébb, ha mi magunk, egyszerűen józan paraszti ésszel úgy döntünk egy eddig még nem tapasztalt, valóban világjárvány esetén, hogy ha nem életbevágó, akkor nem megyünk el otthonról, illetve lehetőség szerint minimalizáljuk másokkal a kontaktust. Így védve magunkat, szeretteinket és segítjük a járvány megfékezését." - doktor24.hu/karanten-mit-jelent-es-mikor-szukseges/
Bekiabálunk az erkélyről
süti beállítások módosítása