Bekiabálunk az erkélyről

2020. november 16. 00:00 - CharlesStatler

Poloska otthonra

Spórolási tippek űrhajótervezéshez a NASA-nak és névvisszavonultatási tippek az MTA-nak

049_poloskak_es_kaposzta.jpgÚj szelek fújnak az USA-ban, ezúttal nem a politikai fronton, hanem a valóságban.

Belevetjük magunkat a hurrikánok elnevezésének kérdéseire és a káposztaföldekről ismét eljutunk az űrbe.

Ez már tényleg nem Kansas!

A Zártosztály Podcast 49. adása

Sok mindent hozott 2020. eddig is, de hol van még a vége? A hurrikánszezon olyan gondokat hozott a Hurrikánelnevező tudósoknak, amit csak szakápoltjaink tudnak frappánsan megoldani az MTA anyakönyvezhető utónévkönyvének hathatós segítségével.

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire zavaró tud lenni, amikor az okosórája elkezdi noszogatni, hogy éljen egészségesebben, mert a pulzusa össze-vissza leng, a súlya pedig hónapok óta folyamatosan növekszik. Ebben ismét hozott forradalmi áttörést a 2020-as év és nem a COVID-19 home-office tömeges elhízás, hanem a terhesség megfigyelésére alkalmas új fejlesztés. Persze arról is beszéltünk már korábban, hogy szintén nagy számosságú terhesség a karanténotthonléthez köthető, de ezt most nem keverjük ide. Hogy miért jön képbe ezzel kapcsolatban a káposztakatalógus? Ez legyen meglepetés a hallgatóinknak!

Ha már okos viselkedéselemzés, akkor elbeszélgetünk arról hogy a lakodalmas-műnépdalban megénekelt nézése és a járása hogyan alkalmas az amúgy emberek számára felismerhetetlenségig eltorzított felvételeken a szereplők azonosítására. Sose gondoltad, volna, hogy ezt a technológiát ötvözve a Google Glass új Meet képességével már KGB ügynököket is tudunk keresni!

Felnőttem már, szaporodik fogamban az idegen anyag, mint szívemben a halál.

József Attila: Levegőt

Házunkon belül egyre szaporodik az idegen anyag, mint szívünkben a halál. Ezúttal egy olyan kis eszközt kínál egy cég, amellyel magunkat figyel(tet)hetjük meg. Péter Gábor elájulna, ha megtudná, hogy pár évtizeddel a rendszerváltás után már önmagukat poloskázzák be az emberek.

A japánok egyik komoly problémáját oldotta meg a Panasonic egy fejlesztéssel. A kutatók idejét és a fejlesztési költségeket nem kímélve készítettek egy olyan eszközt, amely a peronról a metrósínek közé potyogtatott zsinórnélküli fülhallgatókat tudja begyűjteni. Megpróbáljuk a találmányt a helyi viszonyokra alkalmazni, de könnyen belátjuk, hogy itthon a fülből kihulló fülhallgatók nem érnek földet, mert hamarabb találnak új gazdára.

Ha már vákumtechnika, akkor merünk nagyot álmodni. Hiszen aki légvárakat épít, ne spóroljon az anyaggal!

Megnézzük mire is jutott a szűz hiperhurok (Virgin Hyperloop) fejlesztése az utóbbi időben. Az eddig megépült 500 méteres szakaszon futtatott első emberekkel végzett gyorsulási tesztek simán lefutottak, nem állt útjukba se káposzta, se a Teslából is ismert fakocka, se vezetéknélküli fülhallgató.

Elindulunk azonban a nyomon, hogy a hyperloop és az űrutazás milyen módon kapcsolódhat a jövőben össze. Az 1200 km/h sebesség még nem közelíti ugyan meg a föld körüli pályára álláshoz szükséges első kozmikus sebességet, (7,9km/s vagy 28.000km/h) ugyanakkor kezdetnek nem rossz. Elgondolkodunk azon is, hogy a maglev technonlógia mennyire közel van a railgun működéséhez és azon is, hogy mi történhet a Hyperloop-ba esett fülesekkel?

Nem csak az űrhajók jutnak kozmikus magasságokba, de a kapcsolódó költségek is. Az NASA Holdfoglaló kezdeményezésének költségvetését olyan összeggel nyírbálták meg, hogy abból csak részletekben tudnak eljutni a Hold benépesítéséhez. Ennek meggyorsítására az agilis fejlesztésekből ismert Sprint alapú megközelítést javasoljuk, amiben majd akkor lesz kifejlesztve a visszatérő egység, amikor tényleg szükség lesz rá! Bezzeg a kínai kormány már nőket küldene az űrbe!

Ha mégsem akarna a NASA átállni az új fejlesztési elvekre, akkor alternatív finanszírozási forrásként találunk egy kisebb összeget a kormányánál, ami a Selyemút (Silkroad) egyik lefoglalából származik. Elfilozofálunk azon, hogy az aktuális értéken 1Mrd USD értékű bitcoin elárverezése mit is okozhat a piacon. Ezen kívül ismét szóba kerül a Holdon kiépítendő 4G hálózat és az űrvécék működési elve is.

Tartsatok velünk, engedjétek szabadjára a fantáziátokat és járjátok be velünk puha és világos nappalink minden szegletét! 

Új hallgatóinknak javasoljuk korábbi adásaink meghallgatását és a feliratkozást podcastunkra!

Kövess minket itt, Facebookon, LinkedInen vagy Twitteren!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zartosztalyon.blog.hu/api/trackback/id/tr716286600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Bekiabálunk az erkélyről
süti beállítások módosítása